t är inte säkert när människor först började bära kläder, men antropologer uppskattar att det var någonstans mellan 100 000 och 500 000 år sedan. De första kläderna gjordes av naturliga element: djurhud, päls, gräs, löv, ben och skal. Plagg var ofta draperade eller bundna; men enkla nålar gjorda av animaliskt ben ger bevis på sydda läder och päls kläder från minst 30,000 år sedan.

När bosatte neolitiska kulturer upptäckte fördelarna med vävda fibrer över djurhudar, tillverkning av tyg, som bygger på basketry tekniker, framkom som en av mänsklighetens grundläggande teknik. Hand och hand med historien om kläder går historien om textilier. Människor var tvungna att uppfinna vävning, spinning, verktyg och andra tekniker som behövs för att kunna göra tyger som används för kläder.
Färdiga Kläder

Innan Symaskiner var nästan alla kläder lokala och handsydda, det fanns skräddare och sömmerskor i de flesta städer som kunde göra enskilda kläder till kunder. Efter att symaskinen uppfanns tog den färdiga klädindustrin av sig.


De många funktionerna av Culture kläder

Kläder tjänar många syften: det kan hjälpa till att skydda oss från olika typer av väder och kan förbättra säkerheten under farliga aktiviteter som vandring och matlagning. Det skyddar bäraren från grova ytor, utslagsframkallande växter, insektsbett, Splinter, taggar och prickles genom att tillhandahålla en barriär mellan huden och miljön. Kläder kan isolera mot kyla eller värme. De kan också ge en hygienisk barriär, hålla smittsamma och giftiga material borta från kroppen. Kläder ger också skydd mot skadlig UV-strålning.

Den mest uppenbara funktionen av kläder är att förbättra bärarens komfort genom att skydda bäraren från elementen. I varma klimat ger kläder skydd mot solbränna eller vindskador, medan i kalla klimat är dess värmeisoleringsegenskaper i allmänhet viktigare. Shelter minskar vanligtvis det funktionella behovet av kläder. Till exempel tas kappor, hattar, handskar och andra ytliga lager normalt bort när man går in i ett varmt hem, särskilt om man bor eller sover där. På samma sätt har kläder säsongsmässiga och regionala aspekter, så att tunnare material och färre lager av kläder i allmänhet bärs under varmare årstider och regioner än i kallare.

Kläder utför en rad sociala och kulturella funktioner, såsom individuell, yrkesmässig och sexuell differentiering och social status. I många samhällen återspeglar normer om kläder standarder för blygsamhet, religion, kön och social status. Kläder kan också fungera som en form av prydnad och ett uttryck för personlig smak eller stil.

Vissa kläder skyddar mot specifika miljörisker, såsom insekter, skadliga kemikalier, väder, vapen och kontakt med slipmedel. Omvänt Kan kläder skydda miljön från kläder bäraren, som med läkare bär medicinska scrubs.

Historien om kläder