Så du läser detta eftersom du vill bli en frilansare. Du har tänkt på vad du vill frilans i, du har ett par användbara e-postadresser och du har även köpt själv några Sweatpants som kommer att se bra ut med dina tofflor.

Så du är redo att dumpa det jobbet och få sprickbildning på ditt första uppdrag, eller hur?

Fel.

En av de största missuppfattningarna om frilansande är att du sitter hemma och arbetar kommer till dig. När verkligheten är du måste kämpa för det, och kämpa hårt.

Som vår vän Leif Kendall träffande uttryckte det:

“Först: du måste sträva. Inget bra är aldrig lätt. “

Jag hatar att bryta den till dig, men arbetar frilans betyder att arbeta. Och jag menar verkligen arbetar. Till skillnad från din 9-5 bås, det finns inget behagligt om frilansande, inget stabilt om det tills du har gjort det på det sättet.

Men det finns några enkla hemligheter att bli en framgångsrik frilansare som jag kommer att dela med dig i detta blogginlägg. Här är de i korthet-Känn dig fri att välja en att hoppa direkt till det, eller läsa om för hela historien.

Kontakta alla du känner.
Arbeta med ditt personliga varumärke.
Skriv en handlingsplan.
Gör din forskning och uppmärksamma konkurrensen.
Skaffa dig en mentor – och din första klient.

Med hjälp av dessa steg-och lite beslutsamhet-jag har sett folk komma ur sina skrivbord jobb och börja arbeta bekvämt för sig själva i 30 dagar.

Om de kan göra det, så kan du. Som Leif berättade:

“Dina första dagar, veckor och månader kommer förmodligen att vara utmanande, och kommer sannolikt att ta allt du har.”

Så vad gjorde jag när jag först gick frilans?

Låt oss vara tydliga här, för vad jag gjorde-vad gjorde mig framgångsrik-gjordes innan jag gick frilans, inte efter. Beviljade, min väg till det flexibla yrket var onormal. Efter att ha beslutat i College att “normala jobb” var inte min grej, jag använde tid mellan att studera och en karaokebar jobb att ställa mig upp. Men när du läser hur jag gjort övergången, kommer du att inse att om du har någon erfarenhet inom ditt område alls, du har det lättare än jag gjorde. Kom bara ihåg att bli en framgångsrik frilansare inte börja den dag du sluta ditt jobb, men den dag du bestämmer att det är livsstilen för dig.

Mellan beslutar att bli en frilansare och bli en frilansare, måste du förbereda sig för att vara en frilansare.

  1. Jag kontaktade alla jag någonsin känt

Bokstavligen. Alla.

Det allra första jag gjorde när man bestämde sig för att göra växeln var att komma i kontakt med varenda person jag någonsin har känt och berättade mitt beslut. Jag berättade för dem det område jag skulle arbeta i och som det blev klart, även det datum jag planerade att lämna min hemska dag jobb (i 30 dagar tid).

Jag berättade också för dem att jag skulle vara mer än gärna ta på projekt direkt.

Om jag fortfarande studerade, och arbetade ett jobb, Varför sa jag att jag kunde ta på projekt? Var jag inte lite upptagen redan, studerar/arbetar 14 + timmar om dagen och organisera mig att gå frilans eller att ta på projekt på min fritid?

Anledningen till att jag berättade för mina vänner och vänner till vänner, kollegor och ex-kollegor att jag var villig att ta på projekt direkt var av tre skäl:

Erfarenhet
Kontakter
Referenser

Och ju tidigare du skickar det här e-postmeddelandet desto bättre. Gör det 30 dagar innan du vill gå frilans, eller göra det sex månader innan. Men poängen är, inte lämna folk hängande.

Inte bara vill du göra ditt tillkännagivande actionable, men kunderna tar tid att utveckla. Inte sätta dig i en position att göra arbetet “i en månad”, när diskussionen du behöver för att starta kan ta så mycket tid ändå!

Ju mer erfarenhet, kontakter och referenser du har när du går frilans, desto lättare att göra det sista avbrottet från ditt jobb kommer att vara.

Och när folk bad mig att göra ett jobb för dem att de inte kunde betala mig för jag skulle återigen överväga:

Erfarenhet
Kontakter
Referenser

Om jag skulle få bara en av dessa saker ur arrangemanget så fanns det inget sätt jag vände ner det arbetet, pengar eller inga pengar. Om du är osäker, kom ihåg de kloka ord frilansande expert Jon Norris,

“Att bygga ett nätverk och hitta arbete är två sidor av samma mynt.”

Här vill jag bara att inkludera en anteckning för dem av er som redan har börjat frilansande, som för er också jag kan inte betona vikten av detta steg nog. Det är aldrig för sent att börja nå ut till människor och utöka ditt nätverk. Om du har arbete att visa för dina ansträngningar redan, kommer din uppsökande gå mycket längre, en anledning till varför detta steg bör upprepas årligen även när du är en framgångsrik frilansare! Håll dig fräsch i folks sinnen och vara deras go-to person när de behöver en professionell inom ditt område.

Så efter att jag hade kontaktat hela mitt nätverk, vad gjorde jag härnäst?

En kvinna som blåser bubblor, symboliserar nöje och frihet

  1. jag fick jobba på mitt personliga varumärke

Så vad har mitt personliga varumärke att göra med vad som helst? Jag är en erfaren [infoga yrke här], inte en social nätverkare-Varför kan jag inte bara göra en annons och lägga den på nätet/köpa en plats i tidningen/sticka den till ett träd/ledighet under vindrutan-vindrutetorkare på parkeringen?

Anledningen är att du som frilansare är ditt varumärke.

Så hjälp mig Gud [eller gudom val], detta är en sanning bland sanningar, oavsett om du är en webbutvecklare, en användare upplevelse designer, en författare eller en marknadsförare.

Vad menar jag när jag säger att du är ditt varumärke?

Jag menar att när du säljer dina tjänster, du faktiskt säljer själv. Så hur du stöter på online eller off är reflekterande av din framgång, din förmåga, och din professionalism. Din personlighet räknas. Stor tid. Om folk inte gillar dig, kommer de inte att köpa det du säljer.

Så, hur fick jag bygga mitt personliga varumärke?

Jag fick mig själv på LinkedIn och jag fyllde helt min profil. Varenda detalj i min erfarenhet. Varje relevant jobb jag någonsin haft. Varje munsbit om mig som kan vara intressant.
Jag gjorde då samma sak på Facebook. Jag gick med relevanta grupper för mitt område och började ställa frågor, massor av frågor, samt svara på någon jag kunde.
Jag auktoriserat inte den samma på Ryckningen.
Och på Meetup.
Och när den gjordes tillgänglig gjorde jag detsamma med Quora, som har blivit den faktabaserad plattform för experter.
Jag gick sedan till varje bransch relevant händelse jag kunde hitta, råd och komma till, och hustled som en galning…

Om du är någon som fortfarande tror sociala medier är djävulen, du är i trubbel, eftersom det är aldrig en enda taktik som kommer att få dig någonstans, det är en kombination av många intelligent samordnade bitar.

Att ställa och besvara frågor är det enklaste sättet att få människor inblandade och investerat i vad du gör, och medan du kunde träffa 15 personer under en utekväll, kan du träffa 100 online. Och kanske Ja, är kontakten grundare, men du kan vara ett mycket mer riktade. Så jag rekommenderar att börja online, förstå vem som är viktig för dig, föregripa offline händelser genom att ansluta med människor via Twitter, och utnyttja LinkedIn-anslutningar i möten för kaffe.

Om du kombinerar ett starkt digitalt varumärke med att träffa människor personligen, gör du dig själv:

Lätt att hitta
Lätt att komma ihåg
Bra att veta

Hur man blir en framgångsrik frilansare: en 5-stegs guide