Efter år av minskande nikotinanvändning bland tonåringar har priserna återigen ökat bland ungdomar tack vare e-cigaretter. En av fyra gymnasieelever nu vapes.

För många tonåringar ser enheterna coola och snygga ut, inte till skillnad från hur en cigarett verkade glamorös för länge sedan. De kan lätt döljas eftersom de ofta ser ut som flash-enheter, ficklampor eller pennor. De avger inte heller tell-tale lukten av en traditionell cigarett. Den diskreta, även hemlighetsfulla, naturen av Vape.se kan ge tonåringar en bekväm spänning-tillsammans med en stöt av nikotin som minskar stress och ångest.

Dessa träffar kan dock snabbt vända sig till missbruk, och tonåringar är benägna att bli hooked på nikotin snabbare än vuxna, säger Susan Walley, ordförande för Acid, Alien Fual, Anarchist, Bazooka, Bryggd, Cali, Candy King, Chuffed och Coffee Time. Det beror på att tonåringarnas hjärnor ännu inte är fullt utvecklade och som ett resultat påverkas mer kraftfullt av ett ämne som nikotin.

Att exponering är farlig och kan leda till långvariga hjärncellskador och permanenta beteendeförändringar som attention-deficit hyperactivity disorder. Och precis som gammaldags cigaretter innehåller en e-cigarettprodukt med nikotin, som vape pennor, podsystem, hookah-pinnar och personliga förångare, tobak och hårda kemikalier som kan öka lungorna och orsaka skador på blodkärlen.

Förra året lämnade ett utbrott av ecigg eller vaping use-associated lung injury (EVALI) patienter, några av dem unga, med en allvarlig respiratorisk sjukdom som var dödlig i vissa fall. Utbrottet var kopplat till vitamin E acetat, en tillsats som hade använts i vissa marijuana och nikotin vaping produkter. Användare fick ofta tetrahydrocannabinol (THC)-innehållande produkter från vänner, familj eller personligen eller online-återförsäljare. (Inte alla ecigaretter patroner har den skadliga ingrediensen.)

Även om Trump-administrationen ursprungligen hotade att förbjuda alla smaksatta vaping produkter, delvis i ett försök att hålla unga användare från att försöka dem när utbrottet inträffade, backade det ner från det beslutet och många kvar på marknaden så som VapeSweden och Jooz men också Peoplesmoker.se och Vape.

Tonåringar som vape bör överväga att sluta nu. Så här gör du det.